GOEDE PAASEI GIDS

WOW

NEDERLAND LOOPT INTERNATIONAAL VOOROP MET EERLIJKE, DUURZAME EN GECERTIFICEERDE CHOCOLADE!

De meeste supermarkten kiezen voor de inkoop van hun (paas)chocolade hoofdzakelijk voor gecertificeerde cacao, die kun je herkennen aan een keurmerk.

 

En dat betekent betere werk- en leefomstandigheden voor de cacaoboeren en hun families!

 

Toch fijn als je kunt genieten van chocolade zónder nare bijsmaak…

 

De afgelopen maand heeft Stop the Traffik een steekproef gehouden onder verschillende supermarkten. Hoe staat het ervoor met de eerlijke chocolade? Bekijk de resultaten hieronder.

De volgende keurmerken zijn een handig hulpmiddel om te zien of jouw paaseitjes eerlijk zijn.

Fairtrade

richt zich met de sterke economische criteria vooral op de kleine boeren.

Rainforest Alliance

legt de nadruk op natuurbescherming.

UTZ

focust op productiefactoren en daarmee op de plantages.

SUPERMARKTEN

RATING (0-5)

Waar komt onze chocolade vandaan?

 

Negen van de tien repen die wij in Europa eten bevatten cacao uit West-Afrika. De vraag naar cacao blijft groeien en zal de komende jaren weer met een kwart stijgen. Tegelijkertijd verouderen de cacaoplantages in West-Afrika en raakt het land steeds meer uitgeput. Daardoor zal de productie van cacao naar alle waarschijnlijkheid juist afnemen. De cacao-industrie verwacht dan ook dat er in 2020 een tekort tussen vraag en aanbod van cacao zal ontstaan.

Waarom wordt er gesproken van mensenhandel in de cacao-industrie?

 

Veel cacaoboeren en hun werkers leven ver beneden de armoedegrens en zijn niet in de positie om te onderhandelen over hun loon. Gemiddeld is het loon van een cacaoboer 20 cent per dag. Dit zorgt ervoor dat ze genoodzaakt zijn om zo goedkoop mogelijke werkers in dienst te nemen. Dit verhoogt het risico op kinderarbeid en gedwongen arbeid.

Wat is er tot nu al toe al bereikt om chocola eerlijk te maken?

 

Tussen 2009 en 2011 is de productie van gecertificeerde chocola verviervoudigd. De certificering van chocola betekent dat er een controlesysteem is ingevoerd. Er is een onafhankelijk keurmerk dat toezicht houdt op de omstandigheden waaronder de cacao gezaaid en geoogst wordt.

Stop the Traffik is een organisatie die internationaal strijdt tegen mensenhandel en richt zich naast de campagne voor eerlijke cacao ook op preventie van seksuele uitbuiting en eerlijke kleding.

 

www.stopthetraffik.nl

Vliegend Hertlaan 4A

3526 KT Utrecht

T (030) 711 67 64

Triodos NL43 TRIO 0254 7175 78

KvK 30232446

ANBI 8187.30.523